Actueel
  • April 2017: RAVON heeft een hygiëneprotocol opgesteld om de verspreiding van ziektes en invasieve exotische soorten te voorkomen, en adviseert iedereen volgens dat protocol te werken. Dit protocol is bijgewerkt en sinds dit jaar ook een speciaal protocol voor groot materieel. Het veldhygiëne protocol is hier te vinden en het protocol voor het ontsmetten van groot materiaal hier. Meer informatie over hygiënisch werken in het veld kun je hier vinden.
  • Maart 2017: Onderzoekers uit België (Gent) en Vietnam (Vietnam National Museum of Nature, Vietnam Academy of Science and Technology) hebben een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports (Nature) over het voorkomen van Bsal in Vietnam. Bijna 600 salamanders (acht soorten) in Vietnam zijn getest op Bsal en Bd. Ook kenmerken van het habitat van deze soorten, zoals watertemperatuur, is onderzocht. Beide schimmels kwamen in deze populaties op een laag niveau voor en Bsal opvallend genoeg ook bij hogere temperaturen dan eerder bekend was. Bsal kwam aanzienlijk meer voor dan Bd. Dit onderzoek onderschrijft dat Bsal zeer waarschijnlijk endemisch is in deze regio, dat de regio effectief als een "reservoir" fungeert en dat de schimmel een hogere temperaturen ook tolereert. Het gehele artikel is hier te lezen.
  • Februari 2017, België: Momenteel organiseren de Belgische federale en gewestelijke administraties die bevoegd zijn voor natuurbehoud een publieke raadpleging ten behoeve van een nationaal plan ter bestrijding van Bsal. Het plan kan hier geraadpleegd worden tot en met 16 februari 2017. 
  • November 2016: Duitse onderzoekers hebben een artikel gepubliceerd waarin de mogelijke toekomstige verspreiding van Bsal wordt voorspeld. Aan de hand van diverse ecologische- en klimatologische gegevens brengen de onderzoekers geschikte gebieden in kaart in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Lees hier meer: Feldmeier et al., 2016.  
  • Oktober 2016, Frankrijk: Gevreesd wordt dat Bsal spoedig ook in Frankrijk aanwezig zal zijn aangezien de ziekte onlangs in België nabij de Franse grens is aangetoond. De Franse autoriteiten zijn een citizen science project gestart om verdachte sterftes en zieke salamanders zo snel mogelijk te laten testen op Bsal. Heeft u een zieke of dode salamander in Frankrijk gevonden? Neem dan zo snel mogelijk contact op met José Godin en bezoek deze website voor meer informatie.
  • April 2016, België: Een nieuwe uitbraak van Bsal onder vuursalamander in Dinant, in de Waalse Ardennen vlakbij de Franse grens. Het is de vijfde geconstateerde uitbraak in België, waarvan vier in Wallonië. De nieuwe uitbraak is op 70 km afstand van eerdere uitbraken.  AmphibiaWeb en partners (incl. RAVON en Gent University) hebben een video gemaakt en een crowdfunding campagne opgezet voor de monitoring van uitbraken in Wallonië.
  • Maart 2016 : RAVON heeft met verschillende Europese organisaties de actuele verspreiding van de schimmel in kaart gebracht. Hierover is een wetenschappelijke publicatie verschenen in het tijdschrift 'Emerging Infectious Diseases'.
  • Februari 2016: In een gezamenlijke brief aan de Europese Commissie dringen natuurorganisaties en wetenschappers aan om onmiddellijk middelen vrij te maken voor monitoring, noodplannen en onderzoek. Daarnaast moet de handel in besmette salamanders stopgezet worden.
  • Januari 2016: Deadly amphibian fungus in Europe could emerge in United States: U.S. Geological Survey (USGS) identifies research needs & management actions in a new report released on January 21st 2016.
  • December 2015: De Standing Committee van de Bern Convention publiceerde een aanbeveling ten aanzien van Bsal: Recommendation No. 176 (2015) on the prevention and control of the Batrachochytrium salamandrivorans chytrid fungus [document T-PVS (2015) 9]


Nieuws archief

PUBLICATIES    

 

Media