RAVON heeft een hygiëneprotocol opgesteld om de verspreiding van ziektes en invasieve exotische soorten te voorkomen, en adviseert iedereen volgens dat protocol te werken.
Door de natuurlijke migratie van amfibieën en vissen en door natuurlijke waterstromen kan de chytride schimmel (en andere ziekteverwekkers) worden verspreid. Dit zijn natuurlijke processen die we als mens niet kunnen beheersen. De hoeveelheid geïnfecteerd materiaal die we als mens over grote afstanden kunnen verspreiden is echter een veelvoud van de natuurlijke verspreidingsroutes. Door alert te zijn en rekening te houden met de menselijke rol als 'drager van ziekteverwekkers' kunnen we de verspreiding van ziekteverwekkers vertragen. Op die manier kunnen we vooral ook tijd kopen. In die tijd wordt zowel in het veld als in het laboratorium intensief onderzoek uitgevoerd naar methodieken om de impact van de chytride schimmel te beperken.
Klik HIER voor ons hygiëne-protocol
Terrein- en waterbeheerders
Het beheer van grote terreinen vraagt soms ook om met groot materieel een gebied in te gaan. Aan de rupsbanden van bijvoorbeeld een graafmachine om en poel uit te graven kan veel grond blijven plakken. De vrachtwagens, trekkers en andere machines rijden na deze klus weer door naar het volgende gebied. In de modder aan de banden en in de graafbakken kan nog veel geïnfecteerd materiaal zitten dat via die manier onbedoeld naar een ander natuurgebied gebracht wordt. Het is daarom dan ook van groot belang om ook deze machines af te spuiten. Dit geldt ook voor gebieden waar (nog) geen uitbraken van infectieziekten bekend zijn. Het beste is het materiaal volgens de methodiek zoals in het protocol beschreven schoon te maken (met bijvoorbeeld Virkon®S). Als dat niet haalbaar is, dan is de minimale optie om in elk geval alle modder te verwijderen met schoon water. Op die manier worden de hoeveelheden ziekteverwekkers die verspreid kan worden verminderd. RAVON heeft een hygiëne-protocol ontwikkeld voor groot materiaal.
KLIK HIER VOOR ONS HYGIËNE-PROTOCOL VOOR GROOT MATERIEEL.
Veldwerk/excursies
Excursies of het doen van veldwerk in waterrijke gebieden (voor bijvoorbeeld onderzoek aan waterplanten, libellen, amfibieën, vissen, waterkwaliteit of macrofauna) vormen een risico. Wanneer meerdere gebieden op een dag worden bezocht, kunnen schimmels, virussen en andere ziekteverwekkers gemakkelijk via laarzen, emmers, cuvetten en schepnetten worden verspreid. Neem tijdens het veldwerk een spuitfles mee zodat oplossingen van desinfecterend middel op de gebruikte materialen kunnen worden gespoten. Een optie is ook om in de veldauto meerdere sets veldmaterialen mee te nemen en die na afloop intensief te reinigen. Spreek elkaar aan op de risico's van het overbrengen van onzichtbare ziekteverwekkers. Samen kunnen we de natuur hier een handje helpen.