ACTIEVE MONSTERNAME
Op basis van de aanwezige gegevens en expertise bij RAVON en de terreinbeheerders zijn 8 gebieden (zie onderstaande kaart) aangewezen waar
salamanderpopulaties zijn bemonsterd. Deze gebieden vallen allen binnen aangewezen deelgebieden Biodiversiteit en leefgebieden op de Maatregelkaart biodiversiteit. In 2018 zijn alle gebieden bemonsterd. De resultaten van deze bemonstering zullen in het voorjaar van 2019 gedeeld worden op deze pagina.

PASSIEVE MONSTERNAME
Dood gevonden salamanders en de populaties waar ze uitkomen zullen worden geanalyseerd op de aanwezigheid van de schimmel. Dit kan zijn in uiteenlopende locaties, van tuinvijver en agrarische sloot tot een ven in een natuurgebied. Wanneer een melding binnen komt zullen we hierop reageren door de melder te informeren en instrueren en door in overleg met de terreinbeheerder de locatie te bezoeken.

Voor zowel passieve- en actieve monstername geldt dat als blijkt dat de dieren daadwerkelijk positief testen op de aanwezigheid van de chytride schimmel, dat deze locatie intensief gevolgd zal worden om het verloop van de infectie onder natuurlijke omstandigheden te volgen én om de gegevens over de (a)biotiek te kunnen vastleggen. Ook zal worden overlegd met de eigenaar van het gebied welke hygiëne -maatregelen mogelijk zijn om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen.
ONLINE KARTERING
In de onderstaande kaart staan de reeds bemonsterde deelgebieden (actieve monstername). Deze kaart zal regelmatig een update krijgen. In het voorjaar van 2019 zal ook een kaart van de passieve monstername op deze pagina verschijnen.

MELD DODE EN ZIEKE DIEREN!
Dood of ziek dier gevonden, meldt het bij ons! We zijn tevens geïnteresseerd in ziektes zoals Ranavirus en Amphibiothecum. Elk dood of ziek dier, op duidelijke verkeersslachtoffers en predatie na, zijn dan ook zeer waardevol voor ons. Geef meldingen door via ziektes@ravon.nl.

Dit project wordt gefinancierd door Provincie Noord-Brabant.

